Wat is een grijs kenteken?

Het grijze kenteken heeft, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, niets te maken met de kleur van de nummerplaat.

Waarschijnlijk is het je wel opgevallen dat alle auto’s in Nederland een geel nummerbord hebben, met uitzondering van taxi’s, want deze hebben een blauwe plaat. Het zogenaamde grijze kenteken is een ouderwetse benaming voor bestelauto’s waar ondernemers in rijden. Vroeger was het kentekenbewijs deel I grijs, maar tegenwoordig is dat groen. Vandaar de term grijs kenteken.  De auto’s die een grijs kenteken hebben, zijn bedoeld voor goederenvervoer en voldoen aan een aantal eisen: er is een laadruimte met vlakke, vaste laadvloer, er zijn geen zitplaatsen in de laadruimte en de laadruimte is niet van buitenaf in te zien (geblindeerd).

Als ondernemer met een BTW-nummer, mag je een auto op grijs kenteken rijden, als je  aannemelijk kan maken dat je meer dan 10% van je kilometers per jaar zakelijk rijdt met deze auto.

Het fiscale voordeel van een grijs kenteken bevindt zich met name in de lage motorrijtuigenbelasting die je moet betalen, en dat deze auto’s in de regel dieselmotoren hebben, en daarmee, zij het tegenwoordig in mindere mate, weer hun voordeel bij de pomp opleveren.